Scholing Moviprep Picoprep Pleinvue

Scholing Moviprep Picoprep Pleinvue


Waarom is een schone darm zo belangrijk?


 Een darmonderzoek kan alleen plaatsvinden wanneer de dikke darm leeg en schoon is. Als de darm niet schoon is, bemoeilijkt dit het onderzoek en kan de arts besluiten het onderzoek te stoppen. Het onderzoek moet dan op een andere dag opnieuw uitgevoerd worden.

Werkingssnelheid

Dit kan per patiënt verschillen. De patiënt moet daarom in de buurt blijven van een wc en kan eventueel gebruik maken van incontinentiemateriaal.

Veel drinken
De darm is ongeveer 7 meter lang en heeft een oppervlakte van ongeveer 200 m2. Om deze oppervlakte goed te kunnen schoonmaken moet de patiënt veel drinken, zoveel mogelijk heldere dranken; minimaal 1 liter per laxeermoment (bij de Picoprep is dit minimaal 2 liter per laxeermoment).

Medicatie
Op de dag van het onderzoek mag de patiënt tot uiterlijk 1 uur voor het onderzoek medicatie innemen met water.

Smaak
De smaak van de laxeermiddelen wordt door veel patiënten als niet prettig ervaren. Er kan daarom geadviseerd worden om de opgeloste Moviprep, Picoprep of Pleinvue even in de koelkast te zetten voor inname. Doordat de oplossing koud wordt heeft de patiënt hierbij minder smaaksensatie. Een andere tip voor de patiënt kan zijn om een beetje gele ranja toe te voegen aan de oplossing, zodat de smaak iets zoeter wordt. Pleinvue heeft al een smaak, namelijk multivruchten. Ook Moviprep is in een smaak verkrijgbaar, namelijk orange. Ten slotte kan de patiënt geadviseerd worden om de oplossing door een rietje in te nemen. Daardoor proeft de patiënt de structuur van de oplossing minder.

Eindresultaat

Aan de ontlasting is te zien of de darm voldoende schoon geworden is. De patiënt moet de volgende plaatjes bekijken en de ontlasting op kleur en helderheid controleren. Wanneer de ontlasting nog niet zoals plaatje C is, moet de patiënt extra heldere dranken drinken.

Dieetvoorschriften

APOTHEKERS


mw. drs. A. Bakker

mw. drs. D. Middendorp

mw. drs.  K. Mulder

mw.  drs. V. Niburg

mw. drs. M. WiegmanCONTACT


De poliklinische apotheek is 24/7

bereikbaar op 0591 650 111